Weboldal feltöltése a tárhelyre FTP kliensel

Minden tőlünk rendelt tárhely mellé alapból jár egy alapértelmezett ftp hozzáférés.Ez minden esetben a cpanel belépéssel azonos felhasználónév, és jelszó! A Tárhelye elkészült – tárhely adatok levelünk tartalmazza az ftp elérést, és a belépéshez szükséges adatokat.

Hogyan töltsem fel weboldalam tartalmát FTP-n keresztül?

Válasz: Maga a tényleges feltöltés a programtól függ, de pl. Total Commander alatt egy F5-t kell nyomni vagy a lenti menüsorban a “másolás” gombot (copy), míg a FlashFXP-ben egy CTRL+T billenytyűkombinációra vagy a fájlon jobbegérgomb / transfer-t választva lehet másolni.

Kérdés: Mi az hogy FTP?
Válasz: Az FTP (File Transfer Protocol, avagy Állományt Továbbító Protokol) file-ok interneten (hálózatba kapcsolt számítógépek között) történő mozgatására létrehozott protokol. Segítségével nagyobb méretű file-ok (képek, adatbázisok, egyéb dokumentumok) is, amelyek e-mail-ben történö küldése – a nagy méret miatt – már nem lehetséges (vagy nem célszerű), egyszerűen továbbíthatók az interneten. Az FTP-n keresztül érkező információt a fogadó számítógép nem próbálja értelmezni, hanem bitről-bitre, állományként a lemezre írja.

Kérdés: Honnan szerezzek FTP kliens programot?
Válasz: Az internetről minden programot le lehet tölteni, igazság szerint inkább a bőség zavarától szenved az ember, ha FTP klienst keres. Épp ezért ajánlok pár programot, aztán a döntés a tiéd.

Total Commander

honlap: http://www.totalcommander.hu/, http://www.ghisler.com/
letöltés: http://www.totalcommander.hu/down.php

A régebben Windows Commander néven futó programot talán már ismered is, sőt lehet hogy gépeden telepítve is van. Maga aprogram eredetileg fájlkezelésre van, de az idők során kiegészült az FTP-zés funkciójával is. Nem tud annyit mint egy profi FTP kliens, de egy egyszerű fel/-letöltésre tökéletesen megfelel és mivel úgyis kéznél van, érdemes megismerni, ráadásul tud magyarul is.
Maga a program nem ingyenes, de kisebb korlátozással induláskor (rá kell kattintani 3 gomb közül vmelyikre) nyugodtan lehet használni regisztráció nélkül is. Megjegyzem ez egyike azoknak a programoknak, amiért pénzt is hajlandó vagyok kiadni.

A programot elindítva keresd meg az “FTP” gombot és kattints rá . Egy ablak fog megjelenni, ahol az új FTP-s címedet tudod beállítani, illetve az eddigieket (ha már van) szerkeszteni. Kattints az “Új kapcsolat” gombra

Itt ki kell töltened a mezőket a kért adatokkal. Amit kötelező megadni, azt itt az ábrán jelöltem. A többit nem fontos kitölteni. Ha kész vagy, kattints az OK gombra.
Megint az első ablak fog megjelenni, de most a bal oldalon ott lesz a kapcsolatod is:

Jelöld ki a bal oldalon a kapcsolatot, majd kattints a “Kapcsolódás” gombra. Várj egy kicsit, és már másolhatod is a fájlokat a regiszrált tárhelyedre. Ha végeztél a fájlok másolásával, szakítsd meg az FTP-s kapcsolatot a programban. Ezt megteheted a “Szétkapcsolás” gombbal:

Kiegészítés nagyon kezdők számára: A másoláshoz jelöld ki a képeket az egyik ablakban, majd alul nyomd meg a “Másolás” gombot. E helyett használhatod az “F5″-ös gombot is. A fájlok abba a könyvtárba fognak másolódni, ami a másik ablakban meg van nyitva.

FlashFXP

honlap: http://www.flashfxp.com/

A program számomra AZ FTP KLIENS. Nagyon régóta fejlesztik (folyamatosan), nagyon sokat tud, nagyon kényelmes a használata. Nem ingyenes, de letöltve shareware-ként használható, csak az induláskor kell várni kicsit (kibírható, és mindössze ennyi a korlátozás.

Használata nagyon egyszerű, csak meg kell nyomni az F8-as gombot, amire ez az ablak fog felugrani:

Itt ki kell tölteni az FTP szerver címét, a felhasználói név illetve jelszó mezőjét, majd megnyomni a “Connect” gombot. A későbbiekben a “History” legördülő mezőben már megtalálod az adatokat, nem kell újra beírni.

Server or Url: az FTP szerver címe
User Name: felhasználói név
Password: felhasználói jelszó

Egy másik módszer – ha az adatokat tartósan is rögzíteni akarod a programban -, hogy a címet felveszed a címjegyzékbe (site manager):

Kattints a felső menüsorban található Sites / Site manager (F4) -re, majd a megnyíló ablakban töltsd ki a képen látható módon a kötelező mezőket.

Site name: a lap neve, bármi lehet
IP Address: az FTP szerver címe
User Name: felhasználói név
Password: felhasználói jelszó

A programban ezután már egy kattintással a villámra meg tudod jeleníttetni a címjegyzéket, kiválasztod hogy mely szerverre akarsz kapcsolódni (hiszen akár több címet is felvehetsz) és kapcsolódsz. Amikor befejezted a szerveren a munkát, a kapcsolatot megszakíthatod a konnektoros ikonra kattintva.

FileZilla

honlap: http://filezilla.sourceforge.net/

letöltés: http://sourceforge.net/project/showfiles.php?group_id=21558

A 2 előző shareware program után nézzünk egy ingyenes programot is. A FileZilla használata meglehetősen kényelmes, ha fontos az ingyenesség, feltétlen próbáld ki. Mindent tud amire az átlag internetezőnek szüksége lehet fel- és letöltés terén.

Kérdés: Mi az a link? (URL?)
Válasz: Linknek hívják azt a hivatkozást (URL-t), melyekre a honlapokon rákattintva át tudsz menni egy másik honlapra. Pl. ebben a leírásban is a “honlap” és “letöltés” szavak mellett ilyen linkeket találsz.

Kérdés: Bármilyen néven feltölthetem a fájlt? Van vmi megkötés?
Válasz: Pár dolgot be kell tartanod a könyvtárak és fájlok elnevezése közben, de ezektől eltekintve bármilyen nevet megadhatsz.

  1. kis-/nagybetűk: a windows alatt ezek ugyanazt jelentik, tehát a “levelem.jpg” és a “Levelem.JPG” ugyanazt a fájlt fogja jelölni. Az internetes szerverek többségén viszont nem Windows operációs rendszer fut hanem UNIX, ahol a kis- és nagybetűk mást és mást jelölnek. Épp ezért az interneten nagyon ajánlott, hogy az összes könyvtár- és fájlnevet kisbetűvel írd (így célszerű).
  2. speciális karakterek: ezeket szintén hanyagolni kell, pl. ne használj SPACE-t a névben, ne használj speciális karaktereket mint pl. a @, &, {} stb… ezekkel együtt a magyar ékezetekes elnevezéseket is érdemes elhagyni, mert gondod lesz vele. Amit célszerű használni, az az angol ABC és a számok.